Vätgastillförsel till västkusten
Projektet ska analysera och jämföra kostnader för olika koncept som innebär möjligheter att tillföra blå/grön vätgas till västsvensk industri, både i närtid och i väntan på att lokal vindkraftsproduktion och nätanslutningar finns på plats.
Det finns idag flera industriaktörer på västkusten som utvärderar utökad användning av vätgas i sina processer, exempelvis Preem, St1, Perstorp och Borealis. Många av de koncept som presenterats hittills innebär behov av lokal elproduktion, utbyggnad av nätkapacitet eller fossilbaserad produktion i kombination med CCS.
De koncept som presenteras i detta projekt fokuserar i stället på att importera vätgas som producerats utomlands till siten, antingen som ”ren” vätgas eller i form av vätgasbärare i vätskeform (t ex ammoniak) för krackning lokalt innan användning på västkusten. Klimatutsläppen från de utvärderade koncepten utvärderas (enligt det uppdaterade förnybartdirektivet RED III) för att säkerställa om en utsläppsminskning på minst 70% i relation till dagens fossilbaserade processer kan nås (vilket är i linje med definitionen av ”low-carbon hydrogen” vätgas enligt Europeiska kommissionen).
Fyra koncept för import av vätgas
I denna studie utvärderas fyra koncept för import av vätgas och två referensfall med lokal produktion:
- Produktion av LNG i USA och i Mellanöstern, transport av LNG till västkusten, SMR för produktion av vätgas i Sverige inklusive CCS med koldioxidlagring i Norge.
- Produktion av ammoniak med CCS i USA, Mellanöstern och Rotterdam, transport av ammoniak till västkusten och krackning av ammoniak för produktion av vätgas.
- Produktion med SMR med naturgas och CCS på norska västkusten. Transport av vätgas via pipeline till svenska västkusten.
- Produktion av grön vätgas baserad på havsbaserad vind och elektrolysör utanför danska västkusten (med vätgaslager i saltkavern) följd av rörtransport till svenska västkusten.
Referensfall 1: Lokal produktion av vätgas via elektrolysör med förnybar el från havsbaserad vindkraft vid västkusten
Referensfall 2: Lokal produktion av vätgas via ångreformering av biogas på västkusten
Samtliga fyra importkoncept bedöms innebära möjliga lösningar för att tillföra stora mängder vätgas till västsvenska industrier inom den närmaste tioårsperioden. Koncepten presenterar alternativ för hur användningen av vätgas i regionen kan sättas i kontext till omvärlden och vad effekten blir av att se vätgasen som en global/regional handelsvara. De koncept som presenteras i detta arbete jämförs med referensfallen. Målet är på så vis att jämföra hur koncept som baseras på import (se ovan) står sig mot de nationella lösningarna för vätgasproduktion.
Litteraturstudie
En litteraturstudie planeras inom ramen för projektet med fokus på kostnader och energiförluster längs värdekedjan. En viktig del av arbetet för att jämföra de olika fallen utgörs av en känslighetsanalys där flertalet parametrar, exempelvis kostnader på insatsråvaror, transporter/lagring, skalan för vätgasbehovet, kostnad för elproduktion, elektrolysörkostnad, mm utvärderas. Denna används för att belysa utmaningar och möjligheter för respektive koncept och identifiera möjliga showstoppers.
Baserat på uppskattat framtida vätgasbehov för aktörer på västkusten år 2025, 2030, 2035 och 2040 görs uppskattningar för kostnader där skalan på vätgasvärdekedjan de olika årtalen tas hänsyn till. Projektet syftar i korthet att belysa och kvantifiera de aspekter som påverkar kostnadsbilden för de koncept som utvärderas. Litteraturstudien planeras inkludera kostnader för hela värdekedjan för vätgastillförsel till västkusten (produktion, distribution, lagring och användning) samt krackning av ammoniak och CCS.
Förhoppningen är att aktörer som planerar att använda vätgas framöver använder detta projekt som stöd för strategiska beslut inom vätgasområdet.
Deltagande parter
Chalmers Industriteknik, Borealis, Chalmers, Nouryon, Perstorp, Preem AB,
Tidsperiod
2024-10-25 – 2025-04-30
Total budget
620 000 SEK