Hoppa till huvudinnehåll

Stöd för bioetenanläggning i Stenungsund

tisdag, mars 21, 2023

Adesso Bioproducts får 12,5 miljoner kronor från Energimyndigheten, via Industriklivet, för en planerad anläggning som ska producera grön eten som råvara till kemiindustrin i Stenungsund. Beskedet tas emot som en stor framgång för arbetet inom Klimatledande Processindustri och processindustrins omställningsarbete.

Industri, rör

— Detta är en mycket glädjande nyhet från en av Västsvenska Kemi- och Materialklustrets medlemmar och ännu ett exempel på att vårt gemensamma arbete gör skillnad, då diskussioner och förstudier inom Klimatledande Processindustri har bidragit med underlag till ansökan till Industriklivet, säger Magnus Andersson, processledare för Klimatledande Processindustri och ledare för initiativets insatsområde Förnybart.

Målet är att uppföra en kommersiell anläggning för produktion av biobaserad eten i Stenungsund. Stödet avser att delvis finansiera en så kallad FEED-studie (Front End Engineering and Design) av en sådan anläggning. Råvaran blir etanol av bränslekvalitet och den färdiga produkten kommer distribueras i det befintliga etennätet och fördelas efter massbalans till kemianläggningarna i området. En studie för att bygga en separat ATJ-enhet (alcohol to jet) planeras också. Redan i slutet av 2025 planeras anläggningen, med en årskapacitet på 50-100kton, vara startklar.

— Detta är ett viktigt steg till att bygga dedikerade anläggningar för grön produktion i kemiklustret, och därmed en milstolpe i omställningen. Jag tror det kan få många positiva spinoff-effekter kring vilka råvaror som kommer behövas, vilka produkter som kan produceras, och inte minst för finansiering och styrmedel kring att bygga nya anläggningar, säger Magnus Andersson.


Läs Adesso Bioproducts pressmeddelande >> 

Magnus Andersson

Magnus Andersson

RISE
Processledare Klimatledande Processindustri och Insatsområdesledare Förnybart