Hoppa till huvudinnehåll

Sluta grönmåla – så verifierar du dina hållbarhetsuttalanden

måndag, april 14, 2025

EU-direktiv om gröna påståenden och hållbarhetsrapportering ska göra det möjligt för konsumenter att få korrekt och trovärdig information om hur hållbara företag eller produkter är. Men rapporteringskraven för företag är höga och medför nya arbetsmoment och processer. Ett nyligen avslutat projekt, finansierat av Klimatledande Processindustri, har tagit fram en metod för att förenkla arbetet. 

Raul Carlsson och gröna produkter

Raul Carlsson från RISE har lett projektet.

— Ett verifierbart hållbarhetsuttalande ska inte bara vara korrekt utan också formulerat på ett sätt som möjliggör utvärdering mot objektiva och standardiserade kriterier. Om man till exempel säger att man är tio procent bättre än någon annan så måste man ju kunna påvisa det, säger Raul Carlsson från RISE som lett projektet Verifierbara Hållbarhetsuttalanden.

Projektet har gjort en djupgående analys av kraven inom EU när det kommer till anspråk på hållbarhet längs hela värdekedjan, med särskilt fokus på EU-kommissionens föreslagna direktiv om gröna påståenden (Green Claims Directive) och dess samspel med relaterad lagstiftning såsom direktivet om hållbarhetsrapportering (CSRD) och de europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering (ESRS). 

För att ge praktisk vägledning för B2B-företag har RISE tillsammans med industripartners Ineos, OhlaPlast och Perstorp tagit fram metoder och verktyg, inklusive checklistor utformade för att bedöma verifierbarheten i olika påståenden och uttalanden om produkters hållbarhet utifrån de olika direktiven.

— Ofta tror företag att de behöver en massa olika experter för att rapportera för olika direktiv, men vi menar att det egentligen ofta är samma information som ska gå åt olika riktningar. Företag har mycket att vinna på att hantera detta i ett gemensamt system som ska kunna förstås av olika professioner inom företaget, säger Raul Carlsson.

För att få en generell bild av vilka påståenden som görs gick projektparterna igenom de deltagande företagens webbsidor – specifika detaljer kopplade till de enskilda företagen har dock utelämnats ur rapporten. 

— Vi hade mycket intressanta diskussioner med många duktiga experter från företagen. Alla vill ju vara gröna, men ofta är uttalandena vaga och svepande vilket gör dem svåra att verifiera. Men syftet är inte att det ska vara lätt att kommunicera utan att man ska kommunicera begripliga fakta. Här är det en intern utmaning för företagen att få till exempel tillverkarna, de som tar fram certifikat och marknadsföringsavdelningarna att mötas och få tillgång till fakta som alla kan förstå.

Nu hoppas projektet att fler B2B-företag ska bli hjälpta av studien. Genom att läsa slutrapporten och ta till sig den genomgång av standarder, verktyg och checklistor som tillgängliggörs där har man kommit långt och vill man dyka djupare i arbetet får man gärna kontakta rapportförfattarna Raul Carlsson eller Tatiana Nevzorova för att få stöd.

Läs mer om projektet och ta del av slutrapporten

Hållbara produkter

Verifierbara Hållbarhetsuttalanden

Projektets mål är att utforma vägledning för hur företag kan kommunicera sina hållbarhetskrav på ett sådant sätt att de följer nya krav från EU-direktiv vad gäller hållbarhetspåståenden, vilka...