Hoppa till huvudinnehåll

Ny värdekedja för biobaserad PVC!

onsdag, oktober 26, 2022

Nya värdekedjor är viktigt, väldigt viktigt, för att kunna ställa om till en klimatsmart industri. Genom Klimatledande Processindustris arbete möjliggör vi att aktörer kan hitta varandra och skapa nya värdekedjor. När deras arbete lyckas, lyckas vi och därför vill vi gärna uppmärksamma deras framgångar!

protes

Dick Gustafsson på OHLA Plast & Färgteknik AB i Kungälv har med sina leverantörer, kunder och aktörer inom vårt nätverk skapat en ny värdekedja för Biobaserad PVC, och har genom sitt arbete även blivit uppmärksammad med Inovyn Awards. Vi ringer Dick för att få höra mer om hur han tänker om arbetet med Biobaserad PVC:

Dick, berätta lite mer om vad arbetet med fossilfri PVC inneburit för oss som inte är så insatta?

När vi tillverkar PVC-plast utgår vi ifrån ett recept som vi har fastslagit med vår kund. På liknande sätt som när man bakar och använder olika mjölsorter använder vi olika PVC kvaliteter för att få fram olika egenskaper och tillsammans med andra tillsatser får vi fram en flytande blandning som vår kund sedan tillverkar sina produkter av. När Inovyn lanserade PVC med skogsråvara utgick vi från dessa kvaliteter och kombinerade med andra biobaserade ingredienser. Först ut blev vår kund Fillauer, som tillverkar proteser, att nappa på vårt förslag. Detta utvecklingsarbete har nu resulterat i att Fillauer kan erbjuda en biobaserad protes som förutom att spara ca 50% CO2 har givit mer än dubbelt så hög slitstyrka.

Vad kul och spännande, vad tror du det kommer ha för betydelse i framtiden?

Det betyder att vi nu har fått fram en ny fossilfri värdekedja för PVC som kan användas till att experimentera med nya produkter. Vi tittar dessutom på att få vår värdekedja cirkulär tillsammans med golvtillverkaren Tarkett som kan mala ner och använda spill och uttjänta produkter i sina golvmattor. Det kommer att hända mycket inom PVC och vi vill vara med i framkanten.