Hoppa till huvudinnehåll

Michael Carus på Klimatledande Processindustris sommarmöte

fredag, juni 28, 2024

Fysikern Michael Carus, ledande europeisk expert, marknadsanalytiker och politisk rådgivare inom den förnybara kolbaserade ekonomin, gästade vårt sommarmöte den 30 maj. Vi passade på att ta en liten pratstund med honom om vägen framåt för omställningen till en större användning av förnybart kol.

— I princip har vi många alternativ till fossilt kol idag, som till exempel biomassa, CCU och återvinning, men de är alla i liten skala och det finns inte tillräcklig politisk eller samhällelig vilja att ställa om. Om den nya lösningen inte är perfekt så tenderar vi att behålla det befintliga systemet även om det är det värsta vi kan göra, säger Michael Carus.

Michael Carus är medgrundare och vd för det privata och oberoende nova-Institute for Ecology and Innovation och initiativet Renewable Carbon Initiative (RCI). RCI har omkring 70 medlemsorganisation som de företräder i sina kontakter med EU-instanser till exempel genom position papers och vetenskapliga bakgrundsrapporter kring aktuella ämnen. 

— Svenska företag är underrepresenterade i Renewable Carbon Initiative och vi hoppas verkligen att fler ska ansluta, så att vi också kan framföra Sveriges frågor i Bryssel. Jag skulle älska att göra det!, avslutar Michael Carus.

Ladda ner gratis rapport från Renewable Carbon Initiative: Mapping of advanced plastic waste recycling technologies and their global capacities – Short Version (PDF)