SVT Nyheter Väst lyfter i två nyhetsinslag resultat från plaståtervinningsprojekt som genomförts inom Klimatledande Processindustri. Resultaten visar att det är möjligt att bryta ner plastavfall till molekylnivå, vilket gör att till exempel engångsplast från sjukvården kan återvinnas.
Det är Martin Seeman, docent i energiomvandling på Chalmers som lett projektet där man testat den nya metoden ångkrackning för att återvinna plast från sjukvården. Då hettas avfallet upp till 800 grader, vilket gör att materialet bryts ner till molekyler. Samtidigt dör även bakterier och andra mikroorganismer.
– Det fina är att även det som är smittsamt bryts sönder, säger Martin Seemann till SVT Nyheter Väst.
Molekylerna kan sedan sättas ihop till nya produkter.
Drygt hälften av sjukhusens totala avfall går till förbränning istället för till återvinning i Västra Götalandsregionen. En stor del av det utgörs av plastprodukter och med hjälp av ångkrackning hoppas man kunna återvinna en större andel.
– Jag tror att sådana här nya metoder är jätteviktiga, säger Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg på regionen, till SVT Nyheter Väst.
Det är projektet Utvärdering av termokemisk återvinning av engångsprodukter från sjukvården och utsorterade plastrika materialströmmar från hushållsavfall, finansierat av Klimatledande Processindustri, som ligger bakom resultaten och projektpartners utöver Chalmer var RISE, Borealis, Mölnlycke Health Care, Bioshare AB, Västra Götalandsregionen och Perstorp.
Andra projekt inom Klimatledande Processindustri som tittar på återvinning av sjukvårdsavfall är Cirkulära flöden av plast och textil i sjukvården och Komplexa polymerrika materialströmmar och deras roll i en cirkulär materialförsörjning.