Hoppa till huvudinnehåll

Essity välkomnas till Klimatledande Processindustri

onsdag, maj 17, 2023

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity blir medlem i Västsvenska Kemi- och Materialklustret och blir därmed en välkommen förstärkning i Klimatledande Processindustri. Företaget ser fram emot att nätverka med andra bolag och få inspiration i resan mot fossilfrihet.

Åsa Johannsson, Essity

Åsa Johansson, ansvarig för materialutveckling, absorberande material, på Essity.

— Vi delar utmaningar och möjligheter med flera andra av medlemmarna som rör förnybara material och återvinning, så det känns som hand i handske att vara med i Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Vi har ännu inte bestämt några specifika projekt vi vill vara med i, men ser fram emot att lyssna in, framför allt vad som görs inom insatsområde Förnybart, men även Returraffinaderi kan bli intressant, säger Åsa Johansson, ansvarig för materialutveckling, absorberande material, på Essity.

Essity producerar och säljer hygienartiklar som till exempel bindor, blöjor, våtservetter, toalett- och hushållspapper över hela världen. Man har 48 000 anställda globalt som arbetar i produktion, men även inom forskning och utveckling.

— Jag tycker att det är elegant att vi, liksom många andra av Västsvenska Kemi- och Materialklustrets medlemmar, är företag som verkar på den globala marknaden, men samverkar i ett Västsvenskt initiativ. Vi får med oss båda de här dimensionerna och kan sprida kunskap internationellt, men även ta med oss det som händer i andra länder.

Likt många andra företag strävar Essity mot att lämna det fossila bakom sig, och måste därmed leta sig allt längre bak i värdekedjan för att se till att alla leverantörsled ställer om. När det gäller återvinning av produkterna måste man också ta stor hänsyn till produktsäkerheten då produkterna används nära hud och slemhinnor och ofta innehåller kroppsvätskor när de slängs.

— Vi ser fram emot att komma närmare den tillämpade forskningen och föra diskussioner med andra företag med liknande utmaningar, säger Åsa Johansson.

— Essity är ett välkommet tillskott till Västsvenska Kemi- och Materialklustret och våra aktiviteter inom Klimatledande processindustri. Det är ett företag med genuin kunskap kring material och med en världsomspännande verksamhet som adderar spännande perspektiv till vår verksamhet, säger Hanna Paradis, processledare för Klimatledande Processindustri.

Hanna Paradis

Hanna Paradis

Lindholmen Science Park
Programansvarig Klimatledande Processindustri och Verksamhetsansvarig för Västsvenska Kemi- och Materialklustret