Hoppa till huvudinnehåll

Elflexibel industri – nu söker vi nya projektpartners!

tisdag, maj 20, 2025

Industrins omställning är i full gång – och elflexibilitet är en nyckel. Ett viktigt steg för ökad konkurrenskraft tas nu med förstudien Elflexibel industri. Målsättningen är att utveckla lösningar till ett mer flexibelt, robust, digitalt och resurseffektivt energisystem. Tillsammans med industriaktörer, akademi och innovationsmiljöer bygger vi vidare på lärdomar från tidigare projekt inom flex, kraftelektronik, energilagring, IT, AI, digitala tvillingar och automatisering, för att snabbt omsätta dessa lösningar i praktiken. 

Två personer vid en elledning i mörker tittar i dator

Digitaliseringen ger nya möjligheter att styra och optimera effektbehov för en energianvändning som ger en hållbar utveckling utgör en del av industrins gröna omställning. Ett eller flera fysiska industrikluster kan bli piloter och fungera som förebilder. 

Två utgångspunkter: 

  • Kunskapshöjande insatser som stärker beställarkompetens och tillgängliggör nya lösningar 
  • En portfölj av test- och demoprojekt kopplade till verkliga industrikluster, där vi demonstrerar innovativa lösningar, digitala verktyg och nya affärsmodeller. 
     

Söker fler projektparter

Initiativet välkomnar nu fler partners från tillverkande industri och energiintensiva branscher som vill ligga i framkant. Fokusområdena inkluderar AI, ellagring, automatisering, digital infrastruktur och sektorskoppling – alltid med hållbarhet, säkerhet och lönsamhet i sikte. 

"Var med och utforma lösningarna för att samverka med elsystemet i en framtid som är både klimatsmart, konkurrenskraftig och resilient. Dela, testa och utveckla vägen framåt tillsammans!"

Hanna Paradis, Klimatledande Processindustri

Om Elflexibel industri

Koordinerande projektpart: Stiftelsen Chalmers Industriteknik

Ytterligare projektparter: Center of Innovation Vårgårda – industrikluster, Ertzy, Innovatum Science Park, Lindholmen Science Park, PLS-Energy Systems i Hestra AB, Siemens AB, Sigholm Tech, Statens väg- & transportforskningsinstitut VTI, Volvo Lastvagnar.

Projektet finansieras av Vinnova – Avancerad Digitalisering

Hanna Paradis

Hanna Paradis

Lindholmen Science Park
Programansvarig Klimatledande Processindustri och Verksamhetsansvarig för Västsvenska Kemi- och Materialklustret
hanna.paradis@lindholmen.se
+46 766 11 31 06