Insatsområde Processteknik
Insatsområde Processteknik fokuserar på att utveckla nya tekniker och metoder för miljöanpassade och resurseffektivare processer i industrin genom till exempel industriell elektrifiering, digitalisering och vätgasproduktion.

Varför Processteknik?
För att klara de mål som finns kring minskning av koldioxidutsläpp och energieffektivisering behöver arbetet med industriell processteknik intensifieras. Elektrifiering av industriella processer, exempelvis genom ersättning av processer där fossila bränslen idag används, anses vara en viktig möjliggörare för att kraftigt reducera utsläpp. Vätgas är redan idag en mycket viktig insatsråvara i processindustrin, och behovet av vätgas kommer att öka.
Under 2019–2021 har projekt genomförts kring bland annat industriell elektrifiering, vätgasbehov inklusive potentiell infrastruktur, digitalisering, industriell restvärme och finansieringsmöjligheter för klimatomställning. Under 2022–2025 ska detta arbete intensifieras.
Vad fokuserar vi på?
Ett antal kritiska utmaningar har adresserats och hinder behöver överbryggas för att kunna nå full industriell elektrifieringspotential. En av de mest kritiska i detta fall rör osäkerheten om tillgång till fossilfri eller förnybar el till konkurrenskraftiga priser i kombination med långa ledtider för tillståndsprocesser och utbyggnad av behövligt elnät. Andra exempel på hinder för implementering av olika former av industriell elektrifiering är låga TRL-nivåer, höga kostnader och påverkan på befintliga processer och system.
Våra mål till 2025
-
En kraftsamling kring vätgas har etablerats där även en samordnad strategi för klustret kring vätgas har utvecklats.
-
Industrins möjligheter att bidra till minskad klimatpåverkan genom ökad elektrifiering har utretts med avseende på exempelvis flexibel konsumtion och effektiviseringsåtgärder.
-
Potential och olika tillvägagångssätt för koldioxidinfångning, lagring och användning (CCS/CCU) har identifierats och utretts.
- Industriella restströmmar bortom koldioxid med potential att bidra till industriell symbios har identifierats.
Projekt inom insatsområde Processteknik

Elektrokemisk reduktion av CO2 till kemikalier

Finansieringsmöjligheter för större infrastrukturprojekt för klimatomställning i Västsverige

Flexibel och robust vätgasproduktion och -lagring i Lysekil

Flexibel vätgasproduktion

Förstudie om möjlig pilotanläggning för högtemperaturelektrolys (SOEC) i Stenungsund

Fortsättningsstudie regional överskottsvärme

Inspektion med drönarburna sensorer

Katalytisk hydrering av CO2 för kolväte-produktion via metanol

Kostnads-/nyttoanalys för implementering av digitalisering/RTO-teknik på MEVA Energy

Metanpyrolys för kimröks- och vätgasproduktion

Möjligheter med digitalisering och digitala tvillingar - demonstrationsstudie på industriella och kommunala vattenreningsverk

Omvärldsanalys: Möjligheter och hinder för elektrifiering av industriella processer i Västsvenska Kemi- och Materialklustrets processindustrier

Regional samverkan kring vätgas

Vätgas på Västkusten

Vätgastillförsel till västkusten

Vatten- och energieffektiv processindustri

West Coast Hydrogen Valley

West Coast Hydrogen Valley - resubmission
Har du en projektidé som berör Processteknik? Hör av dig till insatsområdesledaren!
