Insatsområde Förnybart
Insatsområde Förnybart syftar till att utveckla förnyelsebara insatsråvaror, drivmedel, kemikalier, material och produkter där råvaran är biobaserad. För att skapa hållbara processer måste hela bioråvaran utnyttjas på ett klokt sätt, därför arbetar området med flera processer och biobaserade råvaror från både skog och jordbruk.

Varför Förnybart?
Ökad industriell användning av förnybara råvaror kommer vara avgörande för att nå ett regionalt fossiloberoende i Västra Götaland gällande drivmedel, bulk- och specialkemikalier samt material. Insatsområdet Förnybart fokuserar på att nyttja skogliga värdekedjors restströmmar såsom spån och bark, men kan även industriell integration av andra bioråvaror såsom växtoljor och bioavfallsoljor och idag mer outvecklade bioresurser såsom havsbaserade råvaror.
Vad fokuserar vi på?
Under 2019 – 2021 har arbete genomförts för att utveckla en sockerplattform inom regionens petroleum- och kemiindustrier, samt med att skapa underlag för en framtida anläggning för konvertering av bioetanol till eten som är en grundläggande insatsråvara för kemiföretagen i Stenungsund. Exempelvis är biogas och biometanol insatsråvaror med stor potential som kräver dedikerade processvägar för lyckad konvertering från bioråvara, även utökad integration av exempelvis råtallolja, pyrolysolja från lignocellulosa och applikationer av kraftlignin är aktuellt.
Våra mål till 2025
-
Stödjande projekt och/eller aktiviteter har lett till minst ett externt finansierat FoI-projekt eller en industriell satsning med koppling till sockerrelaterade processer respektive bioetenprocesser.
-
Minst 1 ny relevant teknikplattform för skoglig råvara har identifierats och/eller stöttats via projekt eller aktiviteter inom satsningen.
-
Minst 1 icke-skoglig råvara och tillhörande processväg har identifierats och/eller stöttats genom projekt eller aktiviteter inom satsningen.
Projekt inom insatsområde Förnybart

AgRawGas

Bioeten/Bio-olefins

Biogas och högvärdiga insatsråvaror från jordbruksrestströmmar i Västra Götalandsregionen

Förstudie möjliga målmolekyler från sockerplattformen

Från fält till motor: Biobaserade och bionedbrytbara smörj- och hydrauloljor

Från syntesgas till krackningsbar insatsråvara via Fischer Tropsch-syntes

Grönare bioeten via elektrifiering

Industriell anpassning av ligninvärdekedjor

Katalytisk hydrodeoxygenering av lignin

Kemikalier från sockerplattformen via direkta kemiska processer

Koleffektiv produktion av metan eller metanol från skoglig biomassa

Sveriges kolbalans – nulägesbild och möjliga framtida utvecklingar
Har du en projektidé som berör Förnybart? Hör av dig till insatsområdesledaren!
